Sven Brasch

1886-1970

ved
Per Sørensen

Sven Berthel Theodor Brasch blev født d. 29-1-1886 i Borup.

Sven Brasch døde d. 9-2-1970 i Glostrup.

Forældrene var malermester Adolph Brasch og Elisabeth Berthelsen.

Sven Brasch blev gift med Marie Monies i 1924 - Ægteskabet blev opløst i 1927.

Efter skolegangen på Gammelholm i København, hvor han fik en præliminæreksamen, begyndte han på kontorarbejde - men faderen, der var malermester, ønskede, at Sven gik i lære som maler. Allerede på det tidspunkt havde Sven drømmen om at blive kunstner eller musiker; men han udstod sin læretid - hvorefter han drog på valsen som så mange andre på den tid. Han var dog hovedsagelig rundt i Tyskland. I perioden fra 1906-1914 var han i flere omgange på tegneskoler i Frankfurt, München og Paris, hvor han forfinede det naturtalent, han havde. Den første tegneskole, han gik på, var i Frankfurt, og da han havde været på skolen et halvt år - drog han i 1907 til Danmark for at blive bladtegner. Han arbejdede som freelancetegner på forskellige satireblade - men det var først, da det meget store satireblad "Klods Hans" fra 1908 begyndte at benytte hans tegninger, at han var tilfreds.

Han fortsatte gennem mange år med at lave satiretegninger; men andre opgaver trængte sig på.

Plakatkunst var et forholdsvist nyt begreb, og netop plakaten blev Brasch´ store gennembrud. Ingen har, som ham, lavet ikoniske plakater, og det var ikke tilfældigt, at han blev kaldt plakatens mester.

I øvrigt var han en meget flittig mand, og det virker næsten ikke som om, at nogle opgaver var for små eller for store til ham. Uanset om det var en stor eller lille opgave, løstes opgaven næsten altid med en genial tegning. Han tegnede plakater, nodeforsider, filmplakater, reklamer, emaljeskilte, bogillustra-tioner, avistegninger, ugebladstegninger og meget meget mere.

Han var også én af de få, danske tegnere, der opnåede en international karriere, bl.a. tegnede han til den udenlandske vittighedspresse og mange filmplakater for World Cinema i U.S.A.

Han boede i en periode i begyndelsen af 1920´erne i Amerika.

Vi har i Danmark mange fremragende tegnere - det er dog få, der formår at sprænge alle rammer i tegnetalent og genialitet som Sven Brasch. Hans tegninger, plakater og kunst i øvrigt er en fryd for øjet i elegance og tegneteknik, og man fornemmer klart de moderne brydninger, der er i kunsten i første halvdel af det 20- århundrede.

På postkortområdet har han desværre ikke været særlig aktiv.

Det første postkort af Sven Brasch var med i en serie fra Politikens udstilling "Gadens Børn" i 1909 - der vandt han en 8. plads i konkurrencen.

Én af de mest kunstkritiske postkortforlæggere, vi har haft i Danmark, var Holger Ferlov i København, og kun ganske få kunstnere af allerbedste kaliber, fik lov at få tegninger trykt hos ham. Der fik Sven Brasch produceret mindst 2 postkort i 1911 - Han kom her i selskab med kunstnere som Gerda Wegener og Hedvig Collin, der også fik postkort udgivet hos Holger Ferlov.

I slutningen af første verdenskrig blev der hos Stenders Forlag udgivet en serie med en lille dreng. Oprindelig har disse tegninger af den lille dreng været på en hel side i ugebladet "Vore Damer" d.  15-12-1914. Et ugeblad, som Brasch producerede mange fine tegninger til. Man ser i drengen en klar parallel til det meget berømte emaljeskilt fra Bona Margarine (1928)  med de 2 børn eller den ligeledes populære børnebog fra Chr. Erichsens Forlag (1926) om "Lille-Gut". Børnebogens forfatter var A. Chr. Westergaard og illustreret af Brasch.

De sidste, af mig kendte postkort, er den meget elegante serie af julekort, der blev udgivet i midten af 1930´erne - Forlaget er ukendt; men i disse 4 kort (vi ved ikke,  om der findes flere) har man eksempler på tegnerens fantastiske streg, og hans bedste formåen og webmasteren tillader sig her at skrive, at disse 4 kort er nogle af de bedste postkort, der nogensinde er fremstillet i Danmark. Serien er meget populær, og prisen er høj, når der engang i mellem udbydes et kort til salg.

Tusind tak til familien Brasch, ved Helle Brasch, for venlig imødekommenhed og for tilladelsen til at skrive om én af det 20.  århundredes mest betydningsfulde, danske tegnere. Her findes kun en lille koncentreret biografi om Sven Brasch - der kan læses meget mere om kunstneren her:

Peter Holst Eriksen: Plakatens mester - Tegneren Sven Brasch.

 

 

 

 

 

Foto tilhører Det kongelige Bibliotek
Eksempel på signatur

 

 

Ugebladet "Vore Damer" 15-12-1914
Tegninger brugt til postkortserie fra Stenders Forlag
Selvportræt
Klods-Hans 6-1-1911 - Tilhører Per Sørensen

Uden Forlag

Ubrugt

Tilhører Per Sørensen

Uden Forlag

Sendt 25-12-1936

Tilhører Per Sørensen

Uden Forlag

Ubrugt

Tilhører Per Sørensen

Uden Forlag

Skrevet ikke sendt

Tilhører Per Sørensen

   

Uden Forlag

Ubrugt

Tilhører Per Sørensen

   

Politikens Udstilling 1909

Gadens Figurer

(8. præmie)

Karikatur af musikdirektør

Carl Gottschalksen

Ubrugt

Tilhører Per Sørensen

 

Holger Ferlov A/S

Kunstforlag

Sendt 10-5-1911

Tilhører Per Sørensen

Holger Ferlov A/S

Kunstforlag

Stemplet 3-3-1911

Tilhører Per Sørensen

 

Stenders Forlag

Brugt

Tilhører Per Sørensen

Stenders Forlag

Sendt Julen 1925

Tilhører Per Sørensen

Stenders Forlag

Sendt 29-12-1918

Tilhører Per Sørensen

Stenders Forlag

Sendt Julen 1918

Tilhører Per Sørensen

Stenders Forlag

Sendt 5-9-1919

Tilhører Per Sørensen

     

Stenders Forlag

Dobbeltkort

Dateret Julen 1933

Tilhører Per Sørensen

     

 

      © Per Sørensen | 6000 Kolding | piaper@stofanet.dk 

Nissegalleri