Ebba Ebbesen

1888-1933

ved
Per Sørensen

Ebba Marie Andersen Ebbesen blev født d. 11-2-1888 i Århus.

Ebba Ebbesen Bachmann døde d. 11-11-1933 i Viborg.

Forældrene var fotograf Hans Andersen Ebbesen og Sophie Dorothea Ebbesen, født Hansen.

Ebba Ebbesen blev gift med apoteker Jørgen Just Adolf Bachmann d. 4-2-1921 i Aarhus Domkirke.

Ebba Ebbesen var vokset op i faderens fotografvirksomhed, der både var en pressefotografvirksomhed og en virksomhed, der producerede store mængder af Århus Postkort.

Vi ved ikke meget om hendes barndom; men hun overvejede at blive pianist, det var dog som kunstmaler, tegner og illustrator, hun slog sit navn fast. I folketællingen i 1916 kan vi finde hende boende på Trøjborgvej 50 i Århus - her står hun noteret som Tegnerske med ansættelse på Dagbladet, Fædrelandet og på et dagblad i Stockholm, Sverige.

Senere blev hun medhjælpende apotekerfrue, da hun giftede sig med apoteker Jørgen Bachmann, der havde apoteket i Hammel. Hun må have været et meget begavet menneske, da hun også tog en uddannelse indenfor apotekerverdenen. Ved hendes død i 1933 på Viborg Sygehus stod hun opført som Ebba Ebbesen Bachmann, cand.pharm.

I ugebladet "Hver 8. dag" d. 22-10-1916 kunne man læse følgende:

"En ung dansk Malerinde - Frk. Ebba Ebbesen"

Den unge kunstnerinde, som er datter af en kendt Aarhus-fotograf og fast bosat i Jyllands hovedstad, røbede oprindelig evner for musikken; men under et fortsat studieophold i København og Berlin gik det op for hende at det var farvernes og liniernes musik hun var udset til at dyrke.

Den unge kunstnerindes store musikalske begavelse kommer for øvrigt tydeligt frem i hendes tegninger. Der er musik i dem. Linierne slynger sig graciøs og indsmigrende som violintoner. Frk. Ebba Ebbesen er jo tillige en udpræget moderne kunstnerinde, ja, ser man på hendes nydelige modeller, synes man, de alle kunde være forsynet med årstallet 1916. Snart minder hendes streg flygtigt om Gerda Wegener, snart synes det at være en eller anden fransk kvindetegner, som har påvirket hende.

Frk. Ebbesen har de sidste år efterhånden vundet sig et navn i Skandinavien; særlig dog i Norge og Sverige, hvor hun er en flittig medarbejder ved blade og tidsskrifter. Her i København har hun i efteråret udstillet en del af sine arbejder hos forskellige kunsthandlere på Strøget.

 

I bogen om Mary Willumsen, skrevet af Erik Nørgaard, kan man bl.a. læse følgende om Ebba Ebbesen:

Fotograf Emil Ebbesen i Århus var - som sin far - en kendt og estimeret fotograf, der foruden at arbejde i faderens atelier leverede pressebilleder til „Aarhuus Stiftstidende" og „Demokraten"…Endelig havde han en spændende søster. Søsteren hed Ebba, og hun var både fotografisk medarbejder hos faderen og broderen, tegner i „Gerda Wegner-stilen", som „Aarhuus Stiftstidende" skrev (i betydningen lidt depraveret!), og senere blev hun opfinder! Hun opfandt en fartmåler til at påmontere biler og motorcykler. Fartmåleren lyste grønt, gult og rødt efter køretøjets fart. Ebba havde også sans for at sikre sig. Hun udtog verdenspatent på fartmåleren.

Ebba var i 20'rne, da hun samarbejdede med sin bror og stillede sin taglejlighed på Trøjborgvej i Århus til rådighed for nogle af de smukkeste nøgen-fotografier der er optaget.

Vi kan her se, at Ebba Ebbesen interesserede sig for det pikante kvindeideal, hvilket også udtrykkes i den postkortserie, som hun har tegnet. Serien er nummereret, og der er mindst 10 kort i serien - Serien er udkommet hos S. N. Philipsons Forlag i København, hos hvem den berømte fotograf, Mary Willumsen, også fik sine pikante kvindepost-kort udgivet.

Mange tak til fotohistorikeren, Andrew Daneman, for nogle af Ebba Ebbesens data.

 

 

 

 

 

Foto fra ugebladet "Hver 8. dag" d. 22-10-1916
Eksempel på signatur

 

Satiretegning "Hver 8. dag" d. 26-11-1916

 Gullaschbaronens bryllup

Ebba Ebbesens barndomshjem i Århus

Postkort tilhører Claus Boie

Tegning fra ugebladet "Hver 8. dag"

Nr. 1 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Lars Dreyer

Nr. 2 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Per Sørensen

Nr. 3 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Elin Christensen

Nr. 4 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Per Sørensen

Nr. 5 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Per Sørensen

Nr. 6 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Per Sørensen

Nr. 7 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Privateje

Nr. 8 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Per Sørensen

   

Nr. 9 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Per Sørensen

Nr. 10 La fille danoise

S. N. Philipsons Forlag

Tilhører Per Sørensen

   

 

      © Per Sørensen | 6000 Kolding | piaper@stofanet.dk 

Nissegalleri